Telefonszámunk: +36305117298 | E-mail címünk: ertekesites@ajtokilincs.hu | Bemutatótermünk: 1135 Budapest Zsinór utca 29/b. | Nyitvatartás H-P 8-16 (12-12.30 között ebédszünet)

Ajtókilincs blog

Kilincs választási segítség, minden amit a kilincsekről tudni kell

Ajtókilincs webáruház
2022.03.24 12:44
Kilincs választási segítség, minden amit a kilincsekről tudni kell

A beltéri pajzsos és rozettás ajtókilincsek jól kiválasztva a lakás ékszerei is lehetnek, nem csak szükséges ajtónyitó eszközök. Mi az Ajtókilincs webáruházban azt tűztük ki magunknak célként, hogy mindenkinek segítsünk megtalálni a tökéletes ajtókilincset. 

Nézzük meg, milyen stílusok, minták, formák állnak rendelkezésre, és hogyan lehet ezekkel a kilincsekkel bármilyen belső teret feldobni, és kiegészíteni a helyiségeket a megfelelő kilincsekkel.

 

  1. Ajtók

 

A beltéri ajtók minden ingatlanon belül elengedhetetlen és funkcionális jellemzők, amelyek elválasztóként és belépési pontként is szolgálnak a különböző lakóterek között. Egy modern, két-három hálószobás otthon jellemzően 11-18 belső ajtóval büszkélkedhet, de ez a szám még magasabb is lehet, különösen a régebbi és hagyományosabb stílusú ingatlanokban.

Egyetlen ajtó sem teljes megfelelő nyitás nélkül, és az ajtókilincsek vagy gombok kiválasztása finom, mégis fontos részlet lesz. A jó kilincs olyan, mint egy szép ékszer. Kiemelik amit ki kell emelniük, a megfelelő helyre irányítják a figyelmet, segítik a különböző dizájnelemek összekapcsolását, és elősegítik az otthonos hangulat kialakulását, szobáról szobára.

 

  1. Célok

 

Bár egy kilincs nem nagy, a kiválasztott kilincs stílusnak jól kell illeszkednie a lakás berendezésének, hangulatának összeségéhez. Ezt segítik elő a különböző kialakítások, mint pajzsos, vagy rozettás, a különböző alapanyagok és színek. Ráadásul a műszaki tartalomnak is megfelelőnek kell lennie a célnak, hiszen a sok nyitás zárás miatt a kilincsek élettartama is fontos szempont.

A méret, a típus és a dizájn tekintetében rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, és meg kell találni azt a stílust, amely leginkább kiegészíti az adott ingatlant. De hol érdemes elkezdeni?

Azért, hogy segítsünk kiválasztani a tökéletes kilincset, összegyűjtöttük a tapasztalatokat a kilincsekkel kapcsolatban. Mik a legnépszerűbb stílusok, formák, anyagok, színek, kialakítások? Mit kell figyelembe venni? Mi befolyásolja a kilincsek használhatóságát?

 

  1. A megfelelő kilincs kiválasztása

 

Hacsak nem szeretné, hogy minden szoba egyedi stílusú legyen, akkor valószínűleg arra törekszik, hogy az egész ingatlanon belül egységes stílust teremtsen. Tervezze meg azt is, hogy esetleg hol szeretne más stílusú kilincseket látni.

Ezért érdemes a projekt egészét nézni, és pontosan kitalálni, hogy milyen ajtók legyenek, hol legyenek, mennyire van szükség, és ehhez kapcsolódóan tervezni a kilinccsel is.

Sokszor előfordul, hogy egy ingatlan kivitelezésekor az olyan utoljára beépítésre kerülő részletekre, mint a kilincs nem jut már túl sok pénz. Mi ezt megértjük, hiszen ezen a piacon dolgozunk, de azt szoktuk javasolni az ügyfeleinknek, hogy inkább válasszanak a rozsdamentes, vagy a kedvező árú dizájn kilincseink közül, hiszen ha az ajtó sokba került kár lenne elcsúfítani csúnya kilincsekkel, ha pedig olcsón sikerült megúszni az ajtóvásárlást, akkor érdemes feldobni egy stílusos kilincs családdal.

 

  1. Pajzsos kilincsek, rozettásak vagy gombok?

Az egyik legnagyobb döntés, amit meg kell hoznia, hogy pajzsos kilincseket vagy rozettásakat választ. Mindegyikhez rendelkezésre állnak egyszerű és nagyszerű stílusok, de pompakedvelő vásárlóinknak el lehet indulni akár az aranyborítású kilincsek felé is.

A pajzsos kilincseket tartják inkább hagyományos választásnak és a rozettásakat az újítóbb szemléletűnek, de ahogy a pajzsosból is van modern dizájn, úgy a rozettásból is van patinás, régi stílusú kivitel.

A döntés természetesen a vásárlóé, aki az egyéni preferenciái alapján fogja eldönteni, hogy milyen kilincs tetszik neki, hiszen a kilincsek műszakilag minden esetben alkalmasak az ajtónyitásra.

Népszerű kilincs- és ajtókilincs kialakítások

Íme néhány példa a mai legnépszerűbb stílusokra:

 

  1. Mire kell figyelni a kilincsek kiválasztásakor?

 

A kilincsek és gombok bizonyos kialakításai természetesen jobban illeszkednek a belsőépítészet és az építészet különböző stílusaihoz.

Egy klasszikus stílusú otthonban például jó választás lehet egy nagyobb pajzsos rézkilincs egy szépen ívelt kivitelben. Ezzel szemben a városi lakásokban például jobban illeszkedik a minimalista, króm vagy fekete kilincsekhez, vagy modernebb irányhoz.

Fontos szempont az ajtó is, mert az eltérő műszaki tartalommal rendelkező ajtókon más-más kilincs mutat jól, és a felszerelésnél is fontos szempont lesz, hogy a kilincs felfér-e az ajtóra.

 

  1. A kilincsek színei

 

Ahány kilincs annyi szín, de mindig vannak uralkodó divatirányzatok. Néhány évvel ezelőtt még divatosnak számítottak a rézből készült (réz színű) kilincsek, a fekete kovácsoltvas kilincsek és a kovácsoltvas jellegű kilincsek is. 

Napjainkban a legnépszerűbb színek a szürke különböző árnyalatai, a szatén króm és szatén nikkel színek, a sütétebb szürke és az antracit szín, de a porszórt fekete felületek is egyre népszerűbbek.

Természetesen vannak különleges színek, mint a fehér, a zöld, de a bátor jelentkezők akár piros kilincset is választhatnak.

  1. A kilincsek formavilága

A forma egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni. Például:

Ovális rozetták

Az ajtókilincsek csőszerűbbek lesznek, határozott él nélkül, és ívelt szélű rozetták kísérik őket. Az ajtókilincsek oválisak, gyakran simák és polírozottak.

Kör alakú rozetták

Az ilyen típusú kilincsek általában simák és kör alakúak, míg az ajtókilincsek tökéletesen kör alakúak. Egy kerek rozetta elé kerülnek.

Négyzet alakú rozetták

Az ajtókilincsek négyzet vagy téglalap alakú hátlappal rendelkezhetnek, és maga a kilincs is négyszögletes, éles élekkel.

Pajzsos kilincsek

A hagyományos stílusban egy nagy téglalap alakú pajzs kísérheti a dekoratív ívelt fogantyút. Ez általában sárgarézből készül.

A modern és kortárs stílusú kilincsek gyakran elegánsak, egyszerűek és minimalisták. Gyakran krómozottak vagy különleges színűek, például bronz vagy fekete színűek.

  1. Funkcionalitás

Néhány fontos gyakorlati és funkcionális szempontot is meg kell tennie annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb kilincseket vagy gombokat válassza ki a várható végfelhasználó számára. Például milyen nagyok és nehézek az ajtók? Milyen zsanérokra lesz szükség a súly elviseléséhez?

Milyen gyakran használják az ajtókat? Minden felhasználó számára egyszerűek?

Az ingatlanon belül mindenki tudja használni a kilincset/gombot? Idősek és fiatalok számára is megfelelőek?

 

Ha úgy érzi, hogy további tanácsra van szüksége, nyugodtan keressen bennünket a kapcsolat oldalon található elérhetőségeinken, vagy nyitvatartási időben a budapesti bemutatótermünkben, ahol szakképzett tanácsadónk, és többszáz kiállított termékünk várja.