Telefonszámunk: +36305117298 | E-mail címünk: ertekesites@ajtokilincs.hu | Bemutatótermünk: 1135 Budapest Zsinór utca 29/b. | Nyitvatartás H-P 8-16 (12-12.30 között ebédszünet)

Ajtókilincs blog

Létezik kézfertőtlenítő hatású kilincs?

Ajtókilincs webáruház
2021.09.25 11:46
Létezik kézfertőtlenítő hatású kilincs?

Napjainkban nemcsak a koronavírus és az influenza ellen, hanem az álhírekkel szemben is védekeznünk kell. Ebben a cikkben igyekszünk valódi orvosok és kutatólaborok eredményeire támaszkodva utánajárni, a réz kórokozók elleni hatásának.

1. A réznek rengeteg hasznos tulajdonsága van.

Légkondicionálóknál, kilincsek esetében, csővezetékeknél, gázszállításnál és az élet számtalan területén használunk rezet.  Mielőtt egészségügyi szempontból megvizsgáljuk, fontos leszögezni, milyen egyéb előnyös tulajdonságai vannak ennek a nemesfémnek:

  • Tartós: Az UV-sugárzás, a zord tél, vagy a szélsőségesen meleg nyár sem fog ki rajta. A Mezopotámiaiaktól, a római birodalmon át az emberiség már évezredek óta használ rézvezetékeket például ivóvízszállításra.
  • Biztonságos: A rézből készült dolgokhoz adalékanyagot és illékony szerves vegyületeket nem szokás hozzáadni.
  • Környezetkímélő: A felújítások és bontások során a réz 100%-ban újrahasznosítható, ráadásul kimagasló a hőkezelése.
  • Magas presztízsű: Valakiknek az ókor, másoknak a reformkor nagysága jut eszébe a rézből készült dolgokról.

2. Nem mindegy, hogy milyen a rézkilincs.

Bár széles körben elterjedt, hogy a rézkilincsek védenek a vírusoktól, csak abban az esetben beszélhetünk bármiféle antibakteriális hatásról, ha a réz lakkozatlan formában érintkezik a tenyerünkkel.

Svájcban a Berni Egyetem biokémikusainak és a németországi Saarland Egyetem  anyagkutatóinak sikerült kimutatniuk, miért pusztulnak el a baktériumok a rézfelületeken.

Száraz légköri körülményeknél a kutatócsoport a laboratóriumi kísérletek során megfigyelte, hogy a kontrol vizsgálatokhoz viszonyítva sokkal eredményesebben tudtak védekezni a baktériumokkal szemben, ha a fémes réz felülettel közvetlen kapcsolatba kerültek.

Mi az Ajtokilincs.hu-nál a kilincseinket általában lakkréteggel látjuk el, de mindig különleges érzés, tradicionális lakk nélküli, lakkozatlan kilincs öntése.

3. Antibakteriális bevonatú kilincsek.

Léteznek kifejezetten antibakteriális lakkbevonattal ellátott kilincsek is, például az AntiGerm kialakítású kilincsek,amelyek kifejezetten ajánlottak iskolák, rendelők, kórházak, közintézmények, ajtóira. Nagyon tartós ezüst-ionos antibakteriális lakkbevonatot kapnak, mely a rákerülő baktériumok 99,99%-át elpusztítja.

+1. Kézmosás, személyes higiénia és semmi pánik.

A média szereti felfújni a dolgokat, vannak, akik pánikot keltenek a figyelemért, mások már el is adnák, mondjuk a rezet csodaszerként. Ha lehet, tartózkodjunk a szélsőségektől és őrizzük meg a hidegvérünket.

Mi igyekszünk a legesztétikusabb kilincseket megalkotni igény szerint, de önmagában egy gyönyörű, lakozatlan kilincs se véd meg a „bekopogó” vírusoktól.

Ügyeljünk a tisztálkodásra és gondolkodjunk józanésszel!