Telefonszámunk: +36305117298 | E-mail címünk: ertekesites@ajtokilincs.hu | Bemutatótermünk: 1135 Budapest Zsinór utca 29/b. | Nyitvatartás H-P 8-16 (12-12.30 között ebédszünet)

Ajtókilincs blog

Hogyan válasszak kilincset?

Ajtókilincs webáruház
2021.11.07 13:21
Hogyan válasszak kilincset?

Kilincset választani nem könnyű feladat. Lyukasztási távolságok, funkciók, rozetták. Szerencsére nem olyan bonyolult. Cikkünkből minden kiderül!

Hogyan válasszak kilincset? Mire van szükségem?

A kilincseknek két típusa van. A rozettás és a pajzsos típusok. Ez mindennek az alapja igazából, ha megértjük, hogy melyik mire jó, már félig kész is vagyunk.

Rozettás kilincsek: ebben az esetben a zárat takaró alkatrész és az ajtót nyitó kilincs külön alkatrészként működik, ezért a zár lyukasztásának (ahol a kulcs elfordul) és a kilincsnek, ami a tengelyt fordítja el, nem kell egyezniük.

Pajzsos kilincsek: a pajzsos kilincseknél a kilincs és a zártakaró funkció egyben van, így fontos figyelni az úgynevezett lyukasztási távolságra. Ezt a kilincs tengelyének középpontjától a lyukasztás felső részének közepéig kell mérni.

ZÁRAK ÉS FUNKCIÓIK

BB/normál záras kivitelek: elsősorban beltéri ajtókra való, úgynevezett tollas kulccsal működtetett normál zárakhoz.

PZ/cilinderzáras kivitelek: elsősorban bejárati ajtókra használatos rozetta típus, ami alkalmas henger/cilinderzárbetétek fogadására.

WC záras, wc fordítós kivitelek: A zár nem kulccsal, hanem egy fordítóval zárható belülről. Kívülről vészhelyzet esetén egy pénzérmével nyitható a WC záras kivitel.

 

Hogyan mérjük meg a lyukasztási méretet?

A méretek méréséhez mindig a kilincs tengelyétől mérünk a zár felső pontjának közepéig, ahogy az ábrán is látható. Használjunk lehetőség szerint tolómérőt a pontos eredmény érdekében!
 
Ha bármilyen kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal!
 
Mit tartalmaz a csomag?

A kilincsek minden esetben garnitúrát jelentenek. Benne van a két kilincs (egy pár) ha rozettás, akkor a rozetta, a kilincs összekötő tengely, a csavarok, és a műszaki leírás. A gombok mindig darabra értendők.